Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

Steluţele de mare. Antonia şi Rareş Noea, suferinţă la pătrat

with 8 comments

O mamă plânge. A primit două certificate: Handicap gradul I. Pentru copiii ei: Antonia, 6 ani. Şi Rareş, 4 ani. Autism. Amândoi.

Mama lor, Alina – care are 30 de ani – şi tatăl lor sunt perfect sănătoşi. Au mers în Italia, toţi patru, au făcut analize. Medicul neurolog italian crede că la baza bolii ar fi un factor genetic. Ceilalţi din familie, bunici, mătuşi, unchi, sunt sănătoşi…

Când Rareş a venit pe lume, acum 4 ani, Antonia avea 2 anişori şi începuse să-şi îngrijoreze părinţii: era agitată, nu reuşea să înveţe să vorbească, nu putea privi pe cineva în ochi, jucăriile din camera ei nu însemnau nimic pentru ea, maşinile de pe stradă nu reprezentau un pericol. Antonia a fost dusă la medic şi a primit diagnosticul: autism. Apoi, când Rareş a crescut un pic, a început să dea aceleaşi semne… Rareş a fost dus la medic şi a primit diagnosticul: autism.

Aşa au primit certificatele de handicap. Şi atât.

Ca şi MihăiţăPaul Mihai Oprea, Mihăiţă Bădiţă şi Maria Ghinea, Antonia şi Rareş Noea vor să nu mai fie diferiţi. Şi se poate. Aceşti copii pot fi recuperaţi. Cu un pic de voinţă. Şi cu o terapie, cam scumpă ce-i drept: ABA.

Pentru Antonia şi Rareş, care sunt din Bârlad, s-a ivit o soluţie: Fundaţia „Cristi’s Outreach for Children”, care i-a primit în programul de Terapie ABA. La Bârlad vin copii din toată Moldova.

Din păcate, Fundaţia nu poate asigura decât 4 ore de terapie pe săptămână pentru cei doi copii, dar ei au nevoie de mult mai mult: câte 20 de ore pe săptămână – pentru Antonia, şi de 40 – pentru Rareş. Pe care trebuie să le facă acasă, cu personal specializat, în condiţiile în care o oră costă 30 RON. Deşi progresele se văd, lipsa banilor îi obligă pe tinerii părinţi să se rezume la cele 4 ore de la fundaţie.

Alina Noea se întreabă: dacă nu reuşesc să îi facem bine, şi noi murim, oare cine are grijă de ei?

Telefon: 0770 97 25 26

De ce sistemul medical din România nu organizează clinici specializate? De ce sistemul medical din România nu plăteşte terapia ABA pentru copiii cu autism, în loc să le elibereze certificate de handicap?

.

Steluţele de mare

.

JIM SINCLAIR, persoană cu autism:

Să fii autist nu înseamna să fii neuman. Însă înseamnă să fii un străin. Înseamnă că ceea ce este normal pentru mine, nu este normal pentru alţi oameni. Sub anumite aspecte, eu sînt foarte prost echipat pentru a putea supravieţui în această lume, precum un extraterestru eşuat fără un manual de orientare… Acordaţi-mi demnitatea de a mă cunoaşte în termenii mei – recunoaşteţi faptul că sîntem în mod egal străini unii faţa de ceilalţi, că felul meu de a fi nu este doar o versiune defectă a felului vostru de a fi.

Suspendaţi pentru o clipa propriile voastre prezumţii.

Definiţi-vă propriii termeni.

Lucraţi cu mine pentru a construi punţi între noi.

.

Spitalul „Alexandru Obregia” inregistreaza trei cazuri noi de autism la copii in fiecare saptamana.

Anunțuri

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Draga Isabelle,te-am mai cautat si am vazut ca nu esti pe aici.mai intai vreau sa te felicit ca ai ajutat-o pe micuta sahista (mi-a scris CELLA despre emisiunea de la TV) si ca un om de afaceri din Beius o ajuta pe fetita.
  Voi scrie si eu despre aceste noi cazuri ,ca de obicei.Acum vreau sa te rog si eu ceva,desi nu e vorba de copii,de oameni.E vorba de niste animale de la ZOO,mi-a scris cineva de o campanie si o petitie pentru salvarea lor de la eutanasiere.
  Poate scrii si tu pe undeva ca sa semneze cat mai multi.Iti multumesc!
  http://www.petitieonline.ro/petitie/_cand_oamenii_devin_fiare_-p08102042.html

  g1b2i3

  10 Octombrie 2008 at 21:26

 2. Gabi, am mai „purtat” puţin aparatul acela, ştii tu care. Şi nu prea am putut să mă apropii de PC.

  isabellelorelai

  11 Octombrie 2008 at 12:09

 3. Isabellelorelai,m-am gandit ca de aia n-ai mai fost pe aici.Iti doresc multa sanatate si o inimioara cuminte!
  Weekend placut si linistit!

  g1b2i3

  11 Octombrie 2008 at 15:01

 4. Mulţumesc, Gabi.

  isabellelorelai

  11 Octombrie 2008 at 20:09

 5. […] Mai multe detalii gasiti aici: Steluţele de mare. Antonia şi Rareş Noea, suferinţă la pătrat […]

 6. […] autism anul trecut: „Între a nu exista şi a fi diferit”, „Paul Mihai Oprea”, “Antonia şi Rareş Noea”, „Petiţie la Parlamentul European I”, „Petiţie la Parlamentul European II”, „Domnule […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: