Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

4. Despre meseriaşii din România. Premiul I la Yokohama sau biruitorul cancerului la gât: Prof.dr. Dan Sabău

with 10 comments

Premiul I la Congresul de Chirurgie Esofagiană de la Yokohama, pentru inovaţie într-un segment al chirurgiei, a fost luat în 2005 de domnul profesor dr. Dan Sabău, chirurg. Endoprotezarea cardială prin foraj transtumoral.

Operaţiile pe esofag: niciodată în lume nu s-a ajuns până la noua tehnică la care a ajuns chirurgul Dan Sabău. Medicul „trage” o proteză în gât, în esofag, în aşa fel încât depăşeşte zona unde e cancer. Montajul se realizează sub controlul laparoscopului introdus în stomac. Pentru că tubul este montat cu ajutorul laparoscopului, prof. dr. Dan Sabău a primit premiul I la Yokohama, pentru inovaţie în acest segment al chirurgiei şi colegii din ţară îi trimit pacienţi care, până acum, şi-ar fi aşteptat sfârşitul de la o clipă la alta. Chirurgul Dan Sabău, şeful Clinicii Chirurgie 2, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, operează la Sibiu la sfârşit de săptămână. După ce a uimit lumea cu cele mai mici operaţii posibile şi a fost fost cel care a stabilit un record pentru cele mai puţine zile de spitalizare pentru un caz rezolvat, prof.dr. Dan Sabău mai aduce un premiu la Sibiu: operaţiile prin care înlocuieşte esofagul cu o bucată din stomac, montat după un vechi model japonez, îmbunătăţit. Înainte de inovaţie, pacienţii care sufereau de cancer de esofag aveau un destin trist. Ce înseamnă tehnica nouă care a luat premiul la Congresul de Chirurgie Esofagiană de la Yokohama? S-a ajuns la protezarea esofagiană, care dă posibilitatea unei alimentaţii normale, în locul invalidantei gastrostome, adică furtunul de alimentare. La o operaţie de esofagoplastie, scoatem esofagul bolnav şi îl înlocuim cu un alt segment digestiv, fie că e vorba de stomac, colon drept, colon stâng. Montajul este laparoscopic. Practic, premiul a fost luat pentru montajul transgastric, care se înscrie într-o nouă filozofie laparoscopică şi anume atacul endocavitar al oganelor divestive şi nu numai endoperitoneal – a spus prof.dr. Dan Sabău.

Dan Sabău este unul dintre medicii cu cele mai multe invenţii şi inovaţii în domeniul chirurgiei. Printre ele, o metodă  inedită laparoscopică de eliminare a chistului hidatic hepatic, cu aparatură inventată de el. Tot el este recunoscut ca medicul care face cele mai mici operaţii din lume. Cu ajutorul laparoscopului, Dan Sabău a ajuns la cele mai mici spitalizări de după o intervenţie chirurgicală şi chair la câteva ore de spitalizare după o operaţie mai simplă.

Sursa – Sibianul Online, Laura Buciu, 29 aprilie 2008, Biruitorul cancerului la gât. Mai multe AICI

.

Prof. Dr. Dan Sabau, a castigat premiul pentru cea mai buna lucrare de chirurgie esofagiana, prezentata la a 6-a editie internationala a Congresului de Cancer Gastric (4-7 mai 2005, Yokohama, Japonia). La manifestarea din Japonia au participat peste 1000 de medici de pe toate continentele cu cel putin tot atat de multe lucrari. Lucrarea cu care a castigat delegatia romana premiul cel mare a fost realizata de profesorul Dan Sabau alaturi de un colectiv de medici tineri din care face parte G. Smarandache, D. Bratu, M. Antonescu, A. Dumitra si D.A. Sabau si reprezinta o inventie mondiala in operarea cancerului esofagian denumita “endoprotezarea cardiala prin foraj transtumoral”.

Bucuresti– 10 Mai 2005 – Comunicate de presă – Mai multe AICI

.

Prof. dr. Dan Sabău (articol din 2003). Are o vastă activitate ştiinţifică şi de cercetare, este autor sau colaborator a numeroase lucrări şi tratate de chirurgie generală; are 4 invenţii, brevetate de OSIM; a realizat 25 de inovaţii cu certificate oficiale; a primit 5 premii naţionale pentru lucrări în domeniul endocrinologiei; doctor în ştiinţe medicale; membru de onoare, al Asociaţiei Internaţionale Medicale a Ţărilor Dunărene, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor din România şi preşedintele Asociaţiei umanitare Romano-Helvetica, etc. A fost instruit de celebrul profesor Juvara. A colaborat, o perioadă, cu prof. dr. Sorin Oprescu. A primit numeroase premii ştiinţifice şi distincţii. După o perioadă de trei ani petrecută în Elveţia, unde a operat la spitalul Cantonal Münsterlingen, s-a întors în ţară (cu un celioscop -laparoscop-, primit de la medicii elveţieni). Practică chirurgia deschisă: abdomen, torace, membre, chirugie esofagiană, pancreatică, hepatică, oncologică. Efectuează operaţii cu laparoscopul (chist hidatic, hernii diafragmatice, proteze esofagiene, ulcer perforat, chiste pancreatice, ictere mecanice, chiste ovariene, litiază ureterală, etc.). Una dintre cele patru invenţii brevetate este chirurgia miniinvazivă. Este o intervenţie în interiorul abdomenului, un nou concept în chirurgie.

Sursa: AmosNews – Zella MOARCĂŞ –Imediat după operaţie, pacientul poate pleca acasă – prof. dr. Dan Sabău – Mai multe AICI

.

Anunțuri

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nici despre acest medic si metoda lui n-am auzit.Sunt sigura ca in mediul medical se cunoaste.Am si eu un vecin care are o forma de cancer la gat si a fost internat in spitalul din Sibiu,dar nu cred ca are nevoie de operatie.
  Vreau sa intreb ceva si m-am gandit ca in blogul tau poate ca cineva va da un raspuns.e vorba de niste medicamente pentru hepatita C,Pegasys sau ceva asemanator.Poate are cineva de vanzare sau ramase de la cei care s-au vindecat.
  Stii ca unii s-au imbolnavit de hepatita C la stomatolog?
  te felicit,Isabellelorelai ca-i faci cunoscuti pe acesti medici.Cati mai sunt foarte apreciati in strainatate in diferite domenii.

  g1b2i3

  15 Septembrie 2008 at 20:18

 2. Nici eu nu am ştiut de el.
  Poate că unii se întreabă de ce postez aşa ceva. Postez pentru cei care caută. Văd în spatele blogului ce caută oamenii şi scriu pentru ei.
  Nici de medicamentul ăsta nu am auzit. Uite un blog interesant, poate afli aici:
  http://shedoctor.wordpress.com

  isabellelorelai

  16 Septembrie 2008 at 01:18

 3. Multumesc,Isabellelorelai pentru adresa blogului .Am intrat acolo si am gasit informatii interesante pentru sanatate.
  Medicamentul despre care am scris se da bolnavilor de hepatita C.Ei intra intrun program de sanatate,li se da medicamentul (interferon) vreo trei luni,iar daca bolnavul raspunde bine,primeste mai departe medicamentul gratuit.
  Daca nu,bolnavul primeste doar vitamine pentru ficat,interferonul n-are decat sa si-l cumpere daca are cu ce.
  Au gasit interferon pe net de la persoane carora nu le-a mai trebuit si l-au vandut cu pret mai mic decat cel din farmacii.

  g1b2i3

  16 Septembrie 2008 at 06:37

 4. Vai de noi…

  isabellelorelai

  16 Septembrie 2008 at 12:27

 5. Va rog din suflet ,ajutati-ma sa dau de acest medic dr. Dan Sabau.In ce oras locuieste?Unde poate fi abordat de pacienti . Vreau neaparat sa fac o programare pentru o consultatie la el. Tatal meu are o metaplazie esofagiana. Vreau sa stiu care este cel mai bun lucru care poate fi facut omeneste in aceasta situatie.
  Va multumesc anticipat

  lidia

  27 Septembrie 2008 at 00:04

 6. Prof.dr. Dan Sabău operează la Sibiu la sfârşit de săptămână.
  In timpul saptamanii opereaza in trei spitale din Bucureşti (nu stiu la care).
  Este si senator.
  Il gasiti marţi si miercuri la Senat,
  Iar vineri (sâmbătă, duminică), la Brăila, la biroul senatorial
  Biroul senatorial Brăila, tel. : 0239/615500
  La Sibiu:
  Este şeful Clinicii de Chirurgie generală la Spitalul Clinic din Sibiu
  Sibiu, Bd. C. Coposu nr.2-4, Tel:0269/215050, Fax:0269/215434, http://www.scjs.ro
  info@scjs.ro , scjsib@yahoo.com
  Este conf. univ. la Facultatea de Medicină ‘Victor Papilian’, Universitatea ‘L. Blaga’

  isabellelorelai

  27 Septembrie 2008 at 00:35

 7. Va multumesc pentru raspuns .

  lidia

  27 Septembrie 2008 at 22:08

 8. Sper sa vă fie de folos.
  Din păcate site-ul Senatului României este în reconstrucţie. De acolo se putea afla nr. tel. de la biroul din Bucureşti.

  isabellelorelai

  27 Septembrie 2008 at 22:11

 9. […] Dr. Dan Sabău. […]

 10. […] pentru a usura interventiile chirurgicale sunt cautate de medici din toata lumea. In iunie 2012, Dr. Dan Sabau a primit medalia de aur si diploma de recunoastere a inaltei contributii stiintifice, pentru […]


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: