Isabelle Lorelei's Weblog

Blog amar. Si tacut

soareci si oameni

with 19 comments

Nu este vorba despre „Of Mice and Men” şi nici despre John Steinbeck. Este vorba despre faptul că în timp ce unii construiesc, alţii dărâmă.

 

Se face curăţenie doar pe unde vede “soacra”. De asta îţi dai seama imediat ce intri în Capitală. Munţi de gunoaie care acoperă pământul pe kilometri întregi, aurolaci care dorm sub poduri şi mirosuri care-ţi mută nasul. Priveliştea de coşmar este văzută de cei care vin cu trenul în Bucureşti. “Covorul roşu” al celor care intră cu trenul în Bucureşti este “presărat” cu tone de gunoaie.

Aurolacii nu lipsesc nici ei din peisaj, aceştia făcându-şi culcuş sub podul de la Bucureşti-Triaj.

“Stau aici de mic copil şi niciodată nu au venit gunoierii să strângă mizeria. Este un focar de infecţie, iar mai nou, au ajuns să mişune pe aici şi şobolanii. Am doi nepoţei şi îmi este frică să-i las la joacă, ca nu cumva să se îmbolnăvească. Nu mai vorbesc de aurolaci, care dorm şi îşi fac nevoile pe calea ferată”. Sursa: CLICK. Andreea Dancu

 

Făgetul, acoperit de gunoaie

Clujenii care au ieşit la iarbă verde de când s-a mai îmblânzit vremea au lăsat în urma lor, în Făget, nu mai puţin de 300 de metri cubi de deşeuri, potrivit biroului de presă al Primăriei. Municipalitatea a lansat un proiect de ecologizare intitulat „Clujul Verde”, în cadrul căruia cei de la asistenţă socială, precum şi voluntari ai unor şcoli clujene s-au mobilizat pentru a curăţa gunoaiele. Rezultatele ecologiştilor însă nu au prea avut timp să fie observate; a venit un nou weekend cu vreme bună, de care clujenii au profitat din plin. Când au plecat însă, în urma lor, Făgetul a rămas şi el plin. Dar de resturi, lăsate acolo unde oamenii şi-au fript micii şi şi-au băut berea. Sursa: CLUJEANUL. Anca Mureşan

Într-un parc din cartierul Ferentari din Capitală, s-au format gropi de gunoi într-un fost bazin de înot pentru copii. Ideea de spaţiu de agrement este de mult apusă, fiind foarte comod ca locatarii să arunce resturile menajere oriunde, numai în pubele nu. În momentul de faţă, se poate spune că parcul este reamenajat. Surprinzător, dar aşa arată locul de joacă pentru copii, asta după ce a fost curăţat. Oare să continuăm să dăm vina numai pe autorităţi? Odată amenajată această zonă, de ce după numai două luni arată iarăşi într-o stare jalnică? Responsabili sunt locuitorii acestei zone, care, deşi se plâng că trăiesc în mizerie, nu fac nimic pentru ei şi pentru copiii lor.

AICI

A venit primăvara, iar românii s-au apucat de curăţenie. Şi cum tot românul are de gând să fie în rând cu lumea, unii au ales să-şi spele covoarele direct în Lacul Morii, din Sectorul 6. Se pare că asta ar fi cea mai ieftină soluţie de curăţare a covoarelor, în Bucureştiul anului 2008. În apele Lacului Morii, odinioară locul unui cimitir, se poartă această îndeletnicire gospodărească. Gunoiul menajer pluteşte pe lângă mal, apa stătută depozitează straturi de mizerie pe dalele de beton. Lacul este renumit pentru cazurile când oamenii au observat animale moarte plutind, în apropierea locului in care îşi spălau cu nonşalanţă covoarele. „Am văzut mai demult un câine mort. L-am împins cu un băţ şi l-am scos la mal. Na, se mai întâmplă, mai pică şi ele în apă sau le aruncă unii, dar rar şi, oricum, la câtă apă e aici, ce mai contează!”, ne marturiseşte unul dintre gospodari. „Mai nasol a fost când am auzit că s-a dat la ştiri că au găsit un cal în lac, acum ceva vreme, dar eu nu l-am vazut, aşa că…”, mai spune omul.

AICI

Cam acesta este modul în care se face risipă cu bugetul de care o primărie dispune. Modul în care edilii bucureşteni „economisesc” energia şi nu numai, demonstrează faptul că simpla apăsare pe un întrerupător este o operaţiune complexă care necesită multă bătaie de cap. Imaginea este surprinsă pe Aleea Pădurea Craiului din Sectorul 3, la ora 12:00. Situaţia era identică în ziua precedentă şi în ziua ulterioară şi în săptămâna următoare. Iar situaţia aceasta nu e întâlnită numai în Sectorul 3, este o chestiune generală, indiferent că este un cotlon de la periferie sau ceva mai spre centru. Şi dacă în unele zone ale Bucureştiului, becurile rămân aprinse şi în timpul zilei, în alte părţi ale Sectorul 5, spre exemplu, încă se mai stă la lumina felinarului sau a lumânării. În secolul XXI, într-o capitală care se vrea cu pretenţii europene, energia electrică este considerată un lux, nu o utilitate fundamentală.

AICI

Aşa arată curtea unei şcoli în care se învaţă, sau cel puţin sunt pretenţii de educaţie. Halal curte de şcoală din capitala unei ţări membre, cu drepturi depline, a uniunii batrânului continent. Calitatea îndoielnică a imaginii se explică prin jegul care acoperea geamul acelei şcoli. Suntem înconjuraţi de gunoaie, suntem sufocaţi de mizerie. De câte milioane de euro ar avea nevoie directorul acelei şcoli din Drumul Taberei ca să spele geamurile? Ori să care muntele de moloz şi gunoi din curte? Chiar e nevoie să-şi frângă vreun copil gâtul acolo, ori să fie muşcat de şobolani ca să se ia minimele măsuri de igienizare necesare? În spitale, situaţia gunoaielor şi a mizeriei este oarecum similară. E nevoie de alte milioane de euro numai pentru spălarea geamurilor şi a toaletelor. Tragic este atunci când te internezi pentru tratarea unei boli şi dobândeşti altele.

AICI

Mulţi bucureşteni se feresc sau evită, pe cât posibil, spitalele. Asta implică mâncarea proastă, mizeria din toalete şi, nu în ultimul rând, personalul din spitale, începând cu liftiera şi terminând cu doctorul. Ei bine, cum în viaţă nu ai parte doar de ce vrei, se întâmplă ca în anumite momente să ai parte de spitale. Şi atunci când ai mai mare nevoie, vezi pe toate geamurile afişe ca acesta prezentat. Da, nu este sânge. Şi cum pacientul are nevoie de sânge, se dă zvon în ţară, şi se merge la spital ca să se doneze sânge. Şi cum lucrurile nu pot fi atât de simple, partea incredibilă vine în momentul în care, stând la coadă, iese o asistentă şi zice: „nu mai staţi mai mult de 7 persoane că nu mai avem pungi pentru colectare!” Deşi pare a fi o glumă, nu este. „Păi să mergem noi afară să luăm nişte pungi”, zice un domn, mai în glumă, mai în serios. „Da”, răspunde asistenta foarte serios. „Vedeţi că e un supermarket vizavi. Cereţi nişte pungi!“

AICI

Din cauza înmulţirii numărului de autoturisme şi a distrugerii spaţiilor verzi, Bucureştiul a devenit cel mai îmbâcsit oraş din ţară. Aerul pe care îl respirăm zilnic este din ce în ce mai poluat, iar numărul bolilor precum astmul şi alergiile a crescut considerabil în ultimii ani. Problema a apărut datorită indiferenţei investitorilor, care transformă zonele pline de verdeaţă în şantiere. Construcţia imobilelor a devenit o afacere tot mai profitabilă, iar oamenii de afaceri nu mai ţin cont de importanţa locurilor verzi din Capitală. Zeci de copaci sunt tăiaţi fără a se planta vreunul în schimb, iar cu timpul oamenii vor rămâne doar cu verdeaţa din propriile curţi sau balcoane după caz. Nepăsarea cu care tratează autorităţile această problemă ne afectează în mod direct. Cele mai periculoase locuri, în care oamenii sunt nevoiţi să inspire zilnic praful, sunt străzile neasfaltate şi zonele care s-au transformat în adevărate şantiere. Camioanele pline cu nisip şi materiale de construcţii, sau chiar depozitele, care s-au înmulţit îngrijorător în unele zone periferice, au transformat viaţa localnicilor într-un adevărat coşmar.

AICI

Anunțuri

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. asa arata Romania mea ???
  😦


  Buna dimineata ISABELLE !
  O zi pe placul tau 🙂

  elena.n

  23 Mai 2008 at 08:04

 2. Isa, stii ce? tocmai imi dadui seama de ce ia tati numai beculete din alea economice, de ai tu in fotografia ta bifat cu verde….si avem in toata casa numai din alea, si stiam si eu ca sunt mai scumpe, dar ca ele consuma mmai putin….dar restul nu stiam;-) multam!!! in alta ordine de idei, tocmai mancam cand iti citeam postul… nu mi mai trebuie papa toata ziua, la ce de gunoaie…. sa stii ca tin minte cand am fost in franta si germania, si am aruncat eu (eram mica) o hartiuta si ne-a oprit patrula d epolitie sa o iau de pe jos…. la noi mai este pana sa invete cetateanul sa respecteceea ce are in jur, si sa ingrijeasca,. Stii, eo vorba…daca nu te respecti pe tine, nu ii respecti pe cei din jur…. cred ca li se aplica… nu geaba is unii politicieni ;_)))

  Jamilla

  23 Mai 2008 at 08:16

 3. Asta e Romania pe care continuam s-o ignoram. Asta e Romania fara de speranta. Cu cat trece timpul cu atatia vor fi mai multi amarati si mai multe gunoaie. S-a pierdut timpul si inca se mai pierde!

  mesterulmanole

  23 Mai 2008 at 11:59

 4. Bună dimineaţa, Elena!
  Elena, nu toată… Dar bine ar fi ca România să nu mai fie lasată la cheremul tuturor nesimţiţilor. O zi bună şi ţie! 😀
  .
  Jam, te anunţ că s-au ieftinit, de la 15 RON au ajuns la 10 RON şi super super bune. Şi da, JAM, SOLUŢIA este GARDA şi AMENDA ZDRAVĂNĂ, că omul nu ştie de vorbă bună, el ştie de frică.
  .
  Meştere, până când? Şi noi, care trebuie să „înghiţim” tote astea, ce facem? Tăcem.

  isabellelorelai

  23 Mai 2008 at 13:02

 5. va pup pe toti, plec pana duminica la tara, nu o sa am net! isabelle, bafta si sa ne regasim cu bine! muah!

  Jamilla

  23 Mai 2008 at 15:42

 6. Jam, eram exact „în” privirile tale 😀
  Să te distrezi bine, Jam! 😀

  isabellelorelai

  23 Mai 2008 at 15:45

 7. Isabelle ,buna ziua.
  As vrea sa vad cum sunt AMENDATI cei ce fac gunoaie si la lasa pe unde la vine.Daca s-ar dat amenzii,dar ustoratoare nu gluma,sunt convinsa ca multa lume ar gandi inainte sa mai arunce sau sa lase gunoiul aiurea.
  Jamilla-wk placut si-i ok ca-i fara net 🙂

  Gabi

  23 Mai 2008 at 16:03

 8. Gabi, şi eu aş vrea. Dar unde sunt gardienii? Unde sunt cei de la primării? Nu sunt. Aşa că nesimţiţii îşi fac de cap.

  isabellelorelai

  23 Mai 2008 at 16:05

 9. „Oameni despre soareci” oare nu era mai corect”Soarecii despre oameni” multa mizerie in Romania de azi.Aceasta este „fata” de cultura a romanului.Mizerie si cam peste tot.Aici viloi ,acolo ghetou.Si noi vorbim,vorbim si vrem sa ne alegem si realegem pe sinecure grase.Dezolant si aici se vede civismul nostru.Isabele ,tata,mai este mult drum pana la cultul civilizatiei si al bunului simt.Tata Borgo.

  ionborgo

  23 Mai 2008 at 16:27

 10. Tati, nu, pentru că totuşi mai SUNT oameni care arată ce este de arătat. Tati, culmea este că NU mai este mult. Trebuie să ne întoarcem la ceva ce am avut. Acel ceva pe care l-am învăţat noi mai demult.

  isabellelorelai

  23 Mai 2008 at 16:59

 11. 1.in tara asta nu sunt legi necesare,normale si benefice omului.
  2. si daca ar fi nu se respecta incepand cu cei care le fac
  3.exista o categorie pe care ceasescu a tinut-o la respect,acea categorie ne-a facut” reclama” si-n Europa si acasa nu poate fi integrata,oricat s-ar zdrobi oricine.
  4. o sa ne ingropam in gunoaie de vii
  (in spatele gradinilor de pe strada noastra exista un 50 Ha de extravilan-desi este intravilan-si ,cum proprietarii nu-l mai cultiva,ca se fura tot,intra caii acelei categorii si lumea a renuntat…acum este groapa de gunoi,adica ei ,precum si altii care nu-si platesc salubritatea arunca toate gunoaiele acolo).
  Isabelle,dar de ce sa ma infurii eu,cand tocmai a crescut iarba si a acoperit cat de cat dezastrul??Astept solutii de la voi cei care cititi aici,solutii pentru mine,omu afectat. 😦 😦
  Scuze daca am fost caustica,dar nici sarcastica nu pot fi si sa spun:cainii latra caravana trece.
  Daca in privinta ajutorului umanitar vad ca se poate,ca omu se duce si doneaza si se strange suma necesara interventiei,in problema asta nu cred ca exista rezolvare decat incepand cu indepartarea punctelor 1..2…..

  Elisa

  23 Mai 2008 at 17:10

 12. Elisa, draga mea, trebuie să recunoşti că marea majoritate a oamenilor habar nu are ce înseamnă democraţie. Ei asta au înţeles: că pot face tot ce le trece prin cap. Soluţia este clară: mulţi oameni în civil, nu în uniformă, pe jos, nu în maşină, de la Primării, de la Gardă, de la ce or vrea, cu Poliţia după ei, şi AMENZI. Nu ai bani, la puşcărie. Sau MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂŢII. Să rânească la groapa de gunoi, până îi vine acru în gură. Mitocanul trebuie ars!
  De ce face omul simplu ce face? Pentru că pe „stăpânul” lui îl doare drept în cot.

  isabellelorelai

  23 Mai 2008 at 17:25

 13. Cam multa mizerie in Romania.Dar nu sunt numai gunoaiele obisnuite;hartii,peturi,ambalaje etc.Cea mai mare mizerie din Romania e bataia de joc,umilirea,,minciuna la care suntem supusi de atatia ani.Cum de nu facem noi curatenie?Eu am incercat sa fac putina curatenie intrun spatiu mai mic,dar n-am avut sustinatori.
  Unii erau „mizeria”,ceilalti erau indiferentii,lasii.

  g1b2i3

  23 Mai 2008 at 18:53

 14. Gabi, tu nu vezi că nici dacă vine televiziunea nu se mai rezolvă nimic? Degeaba se implică vedetele, prezentatorii tv, cântăreţii, actorii… Nimeni nu mai vrea nimic. Cred că din cauză că oamenii plătesc taxe şi impozite, asigurări de sănătate, tot ce vrei, iar banii dispar în neant. Şi mai cred că oamenii simpli vor să vadă POLITICIENII daţi jos din maşini şi apucându-se de trabă. MODELUL este încă necesar. A, da, şi ar mai fi foarte bune mediatizările copiilor care se implică în activităţi civice. Ştii, când vezi copii muncind, tu om mare parcă te ruşinezi.

  isabellelorelai

  23 Mai 2008 at 21:12

 15. Da, ceea ce aratati sunt mostre de turbo-consumerism. Cum il combatem, daca unii dintre bloggerii auto-declarati ecologisti (vezi cazul DB)au „trenuri de viata” turbocosumeriste care ii transforma in predatori pe mai multe planete Pamant virgine?

  blogideologic

  26 Mai 2008 at 05:47

 16. Domnule, cred că singura soluţie este, în cazul în care unii nu se civilizează, AMENDA GRASĂ. Rămâne de rezolvat problema cea mai grea, aia cu: Cine dă amenda…

  isabellelorelai

  26 Mai 2008 at 21:17

 17. Este o problemă prea dificilă, şi de prea mare amploare, ca să poată fi rezolvată prin mijloace coercitive. Cred că statul trebuie să intervină prin mijloace educaţionale, implementate în şcoli. Dar şi resursele educaţionale ţin de justiţia distributivă. Profesorii, învăţătorii şi institutorii din preuniversitar trebuie plătiţi pentru a învăţa să elaboreze, apoi să amelioreze Agenda 21 locală din zona de proximitate a şcoli. Bineînţeles, tot procesul trebuie integrat regional şi naţional 2.0. Este o muncă imensă. Am bănuiala/certitudinea că nimeni de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului nu înţelege amploarea problemelor.

  blogideologic

  27 Mai 2008 at 12:59

 18. Domnule, din păcate, la noi tot ce este bun a devenit dificil. Statul are altă treabă, ne trimite în UE, la căpşuni. În ceea ce priveşte şcoala, fac parte din generaţia ’60. Când toate astea le învăţam la şcoală. Acum se pare că este ruşinos.

  isabellelorelai

  27 Mai 2008 at 13:33

 19. […] sursa foto: aici […]

  Reciclarea la romani

  21 Septembrie 2009 at 09:25


Daca vrei sa spui ceva... Scrie aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: